Mathilde – van muze tot mythe – in Ruurlo

Deze expositie is geweest, de bijbehorende website is nog wel te bezoeken.

Unieke expositie ‘Mathilde – van muze tot mythe – in Ruurlo’


Mei – juni 2019
RUURLO – Ruim 25 kunstenaars presenteren op de expositie in Ruurlo schilderijen en beelden met Mathilde Willink als thema. Mathilde blijkt ook nu nog, meer dan 40 jaar na haar dood, veel kunstenaars te boeien en te inspireren.
Voor de bezoekers van de expositie is het heel boeiend om te zien waartoe die inspiratie heeft geleid. De expositie omvat ongeveer 60 schilderijen en 20 beelden. Daarnaast presenteert Fong-Leng als vriendin van Mathilde een aantal van haar bijzondere creaties, waarmee Mathilde zo bekend werd.

Muze en mythe

Mathilde de Doelder werd in 1938 geboren in Terneuzen, maar komt pas echt tot leven in Amsterdam. De voormalige stewardess die haar leven en lichaam als kunstwerk toonde en beleefde, wordt Nederlands bekendste muze, levend kunstwerk en modekoningin van de jaren ’70. Haar dood op 39-jarige leeftijd blijft een mysterie, was het moord of zelfmoord?

Tijdens haar huwelijk met realistisch schilder Carel Willink was zij zijn muze, inspiratie en model. Zij genoot van de aandacht, want zei ze niet eens: “Ik zou het liefst een idool willen zijn, dat elke dag aanbeden werd.” Mathilde raakte bevriend met modekunstenaar Fong-Leng van wie zij tientallen creaties kocht, die haar tot de modekoningin van Amsterdam maakten. Zij zegt daarover: “In een creatie van Fong-Leng kan ik eindelijk van mijzelf de vrouw maken die ik werkelijk wil zijn.” Samen met Carel Willink en Fong-Leng vormde Mathilde een drie-eenheid. De een kon niet zonder de ander. Anders gezegd: de een glorieerde dankzij de ander. Mathilde verwoordt dat zelf heel mooi met de woorden: “Mensen als Willink en Fong-Leng beschouw ik als zonnen. Ikzelf ben een maan. Ik reflecteer slechts. Ik ben al dankbaar als ik hen kan inspireren.”

In het centrum van Ruurlo

De initiatiefnemers van de expositie hebben de lat hoog gelegd. Zij selecteerden kunstenaars, zowel uit de schilderkunst als uit de 3D-kunst, met werk van goede technische kwaliteit. Zij hebben zich daarbij laten adviseren door professionele kunstenaars.
De expositie ‘Mathilde in Ruurlo’ is te vinden in de speciaal daarvoor ingerichte galerie De Smidse in het centrum van het dorp. Honderd meter verderop staat de 12 eeuwen oude Dorpskerk van Ruurlo, waarvan recentelijk het interieur ingrijpend is verbouwd. De expositie maakt naast de galerie dankbaar gebruik van de mogelijkheden die er na de verbouwing in de Dorpskerk zijn, onder meer met een prachtig drieluik van 3,50 x 2.50 m. over het leven van Mathilde.
De entree bedraagt vijf euro (contant, niet pinnen). Voor jongeren tot 18 jaar is het gratis. De expositie is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.mathildeinruurlo.nl.

Een kleine bloemlezing uit de tentoongestelde werken:

Reacties zijn gesloten.